Zijn er gewone vrijetijdsorganisaties die extra ondersteuning en begeleiding voor kinderen met een handicap bieden? Wat is inclusieve vrijetijdsbesteding en wat is het aanbod?

Oog voor diversiteit en gelijkwaardigheid kent meer en meer zijn ingang in de vrijetijdsorganisaties. Een vereniging of club met een inclusieve werking stelt zijn deuren open voor zowel mensen met als zonder een handicap. De reguliere organisatie doet dus extra inspanningen zodat kinderen en jongeren met een beperking een fijne tijd kunnen beleven met kinderen en jongeren zonder beperking. Voorbeelden van hun inzet:

  • extra begeleiders
  • begeleiders opleiden
  • aangepaste activiteiten
  • extra ondersteuning bieden, individuele ondersteuning door een extra monitor
  • bijstand vanuit een gespecialiseerde organisatie

Een inclusieve jeugdwerking of organisatie zal doorgaans tijd besteden aan het leren kennen van je kind in al zijn facetten. Zo kunnen ze de begeleiders informeren en ondersteuning op maat bieden.

Het aanbod inclusieve vakantiewerking en jeugdbewegingen is nog beperkt maar inclusieve speelpleinwerking vind je al in vele gemeentes.

Vergeet niet

Ook al zijn de begeleiders enthousiast en goed opgeleid, je bent als ouder nog altijd dé specialist. Het blijft nuttig om de verantwoordelijken en begeleiders uitvoerig te informeren zodat ze je kind leren kennen: zijn bijzonderheden, zijn beperkingen, zijn interesses, … ook jouw tips hoe ze je kind kunnen ondersteunen kunnen nog welkom zijn. Om je informatie overzichtelijk en volledig door te geven kan je De Wegwijzer gebruiken.  

In Vlaanderen vind je scouting met een inclusieve werking, de Akabe-groepen.

Inclusieve vakantiewerking is in nog vrij beperkt, tijdig inschrijven is de boodschap.